مقالات

چگونه فولاد با کیفیت خریداری کنیم؟

معرفی دسته بندی فولاد در صنعت

صنایع آهن آلات در زمره صنایع برجسته و تاثیر گذار جهت رشد و توسعه کشور های پیشرفته صنعتی به حساب می آید. فولاد یکی از آلیاژهای مهم آهن است که سالانه میلیون ها تن از آن در انواع مختلف با ویژگی هایی منحصر به فرد تولید گشته و در بازار فروش فولاد عرضه می گردد.

 

 

فولاد ماده ای است بسیار مقاوم و مستحکم که استفاده از آن به هزاره سوم قبل از میلاد برمی گردد، در گذشته فولاد را آلیاژی متشکل از کربن و آهن دانسته و برای ساخت انواع سرنیزه ها، چاقوهای شکاری و سایر اقلام استفاده می کردند.

امروزه با توسعه تکنولوژی، کاربردهای جدیدی جهت استفاده از آهن و فولاد در بخش هایی چون راه آهن، صنایع اتومبیل سازی، صنعت هواپیماسازی و غیره رواج پیدا کرده است و تولید کنندگان این حوزه در راستای ساخت فولاد باکیفیت و ارزان قدم برداشتند.

فولادها بر اساس کاربرد، میزان کربن، ترکیب شیمیایی، عملیات حرارتی و غیره به گروه های مختلفی تقسیم می گردند که هرکدام از گروه ها در میزان استحکام، نرمی، انعطاف پذیری، قیمت و … کاملا با یکدیگر متفاوت می باشند.

دسته بندی فولاد براساس میزان کربن

فولادها بر اساس درصد کربن به گروه های کم کربن، کربن متوسط، پرکربن و ابزار کربنی تقسیم بندی می گردند و هریک براساس میزان کربن موجود در ترکیب شیمیایی، در صنایع مختلف به کارگرفته می شوند.

فولاد کم کربن:

همانطور که از نام فولاد کم کربن مشخص است، میزان درصد کربن در ساختار آن پایین بوده و عموما بین 0.05 الی 0.25 درصد وزنی می باشد، پایین بودن میزان کربن موجب می شود این فولاد نسبت به سایر فولاد های کربنی قابلیت شکل پذیری بیشتری داشته و فولادی نرم به حساب آید.
عموما خریداران و مصرف کنندگان فولاد کم کربن، این دسته از فولاد را در بخش هایی که میزان دقت در آن حائز اهمیت است همچون مبلمان و دکوراسیون، پیچ و مهره ها، تابلوها و علائم ترافیکی استفاده می نمایند.

فولاد کربن متوسط:

این فولاد با درصد کربنی در حدود 0.25 الی 0.6 دارای مشخصه ریخته گری بهتری نسبت به نوع کم کربن بوده و در صنایعی چون ماشین سازی، صنایع حمل ونقل، دستگاه های نورد، ماشین های راه سازی و… مورد استفاده قرار می گیرند.
با نگاهی به محصولات فولادی عرضه شده در صنعت می توان متوجه شد اکثریت فولاد ها از جنس کربن متوسط است، این محصولات نظیر تیرآهن، ورق آهنی، انواع لوله، پروفیل های ساختمانی و… می باشند.
فولاد های کربن متوسطی که تامین کنندگان بزرگ فولاد عرضه می نمایند از آلیاژ های دیگری چون منگنز، فسفر، گوگرد و سیلسیوم نیز برخوردار هستند که وجود هرکدام از این عناصر در پیوند با کربن می تواند در خواص فیزیکی و مکانیکی فولاد به طور جداگانه نقش ایفا کند.
فولاد

فولادهای پرکربن:

در صنعت، فولادهایی با درصد کربن بین 0.6 و 0.9، با نام فولادهای پرکربن مرسوم می باشند، این فولادها به دلیل درصد کربن بالا بسیار شکننده و ترد بوده و از قابلیت شکل پذیری کمی برخوردار هستند.
ساخت فولاد فنر از کاربردهای اصلی پرکربن ها محسوب می گردد. زمانی که میزان درصد کربن در فولاد زیاد باشد شکل پذیری پایین تر خواهد بود، این ویژگی برای فنرها بسیار حائز اهمیت است تا در مواقعی که مانند سیم کشیده می شوند تغییر شکل نداده و مجدد به شکل اصلی خود بازگردند.
فولاد فنر علاوه بر ویژگی ذکر شده از محدوده الاستیک بالایی نیز برخوردار است، این ویژگی موجب افزایش مقاومت فنر در برابر نیروهای وارده خواهد شد، بهتر است بدانید گذر از محدوده الاستیک باعث ایجاد تغییر در شکل اصلی فنر می گردد.

فولادهای ابزار کربنی:

ابزار کربنی ها دارای درصد کربن بالا بوده و از عناصر آلیاژی کمی برخوردار می باشند.
عموما فولادهای ابزار کربن به جهت قیمت ارزانی که دارند بیشتر مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته و در ساخت ابزار آلاتی چون چکش، پیچ گشتی، داس، قالب های برش و غیره به کار گرفته می شوند.

دسته بندی فولاد بر اساس کاربرد

در دسته بندی فولاد بر اساس کاربرد، فولادهای ساختمانی، فولاد زنگ نزن، فولادهای ابزاری و… جای می گیرند.

فولاد ساختمانی:

فولادهای ساختمانی از نظر تنوع و حجم مبادلات در بازار، دسته بندی بزرگی محسوب می گردد که اشکال مختلف آن شامل نبشی، ناودانی، تیرآهن، ورق و میلگرد می باشد. از آنجایی که قرار است اشکال ذکر شده در سازه های ساختمانی استفاده شوند، بالابودن میزان مقاومت این دسته فولاد بسیار حائز اهمیت است.

یکی از فولادهای پرکاربرد ساختمانی عرضه شده در صنعت، عمدتا فولاد st37 بوده که به جهت خواص مکانیکی مناسب و جوش پذیری خوب، طی چند سال گذشته به محبوبیت بالایی در بین متخصصین این حوزه دست یافته است.
فولاد های ساختمانی

فولاد ضد زنگ:

فولادهای ضد زنگ یا همان استنلس استیل دارای 11 درصد کروم در ترکیب شیمیایی خود می باشند، کروم عنصری همه کاره برای این دسته از فولادها به حساب می آید!

وجود عنصر کروم در ساختار فولاد زنگ نزن موجب جلوگیری از وقوع واکنش بین آهن و اکسیژن شده و همچون لایه ای محافظ، از خوردگی، زنگ زدگی و تخریب فولاد عمل می نماید.

بنابر مطالب گفته شده می توان به میزان تنوع و کاربرد وسیع فولاد در صنایع پی برد، البته لازم به ذکر است که تعداد زیادی از فولادهای مهم و پرکاربرد نیز در صنعت وجود دارند که ضروری است مشخصات و ویژگی های آنها را کامل بدانید تا متناسب با جایی که قرار است به کار گرفته شوند، به درستی انتخاب و خریداری نمایید.

منبع مقاله: نمناک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *